Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Arabský kávovník

Další názvy:
Coffea arabica
Kávovník arabský je vždyzelený ker dorastajúci do výšky 5 m. Dorastá do výšky 5 až 8 m. Konáre sú sploštené až takmer okrúhle, holé. Listy sú priateľské, stopkaté, trochu tuhšie, obojstranne holé. Plodom je červená až červenofialová kôstkovica.
Tieto kávové semená obsahujú asi 1,3 % bielkovín, 12 % tukov, 9 % sacharidov a do 5 % kofeínu.
Kávový extrakt má antioxidačné vlastnosti. Chráni pokožku pred voľnými radikálmi. Vyrovnáva pH pokožky, pomáha regenerácii pokožky, dodáva jej jas, žiarivosť a znižuje viditeľné známky únavy.

Päť miliónov ton kávy sa ročne vyprodukuje vo viac ako päťdesiatich krajinách a v medzinárodnom obchode je na druhom mieste za ropou. Odhaduje sa, že každý deň sa na celom svete vypije viac ako 1,5 miliardy šálok kávy. Káva má svoj staroveký pôvod v Etiópii, kde sa používala ako potravina, korenie, víno, liek a posvätný nápoj, kým sa z nej stal dnešný obľúbený ranný nápoj.

Jedna šálka kávy obsahuje 130 až 250 mg kofeínu, purínového alkaloidu a farmakologicky aktívnej zložky, ako aj niekoľko stoviek ďalších prirodzene sa vyskytujúcich chemických látok. Káva obsahuje aj proteíny, rôzne aminokyseliny, lipidy, sacharidy, vitamíny a minerály vrátane draslíka, vápnika a horčíka a glykozidy. Zložky kávy sa výrazne líšia v závislosti od druhu kávy, miesta jej pestovania, pôdnych podmienok a spôsobu zberu, praženia, skladovania a varenia.

Vplyv kávy na zdravie, a najmä kofeínu, bol predmetom mnohých štúdií. Dôkazy naznačujú, že kofeín stimuluje centrálny nervový systém, pôsobí na obličky a spôsobuje diurézu a skracuje psychomotorický reakčný čas a celkový čas spánku. Výskumy tiež potvrdzujú, že kofeín zvyšuje vedomie a zlepšuje učenie, pamäť a pozornosť.

V porovnaní s inými druhmi kávy, ako je napríklad robusta, majú kávové zrná arabica približne o 60 % viac lipidov a dvakrát viac cukru. To má veľký vplyv na telo, chuť a arómu kávy arabica. Cukor v zrnách Arabica je sladší a zanecháva dobrý pocit v ústach. Káva Arabica má antioxidačné vlastnosti, napríklad fenolové kyseliny, ktoré zohrávajú veľkú úlohu pri odstraňovaní voľných radikálov v tele.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Smoothie: rýchle a výživné raňajky
Smoothie: rýchle a výživné raňajky
Smoothie je skvelý spôsob, ako si pripraviť rýchle, výživné a chutné raňajky alebo desiatu. Vďaka kombinácii ovocia, zeleniny, bielkovín a zdravých tukov môže byť nielen osviežujúce, ale aj sýte a plné prospešných živín.
Gymnastická lopta: najvšestrannejší nástroj na cvičenie
Gymnastická lopta: najvšestrannejší nástroj na cvičenie
Gymnastická lopta, niekedy nazývaná aj fitball, švajčiarska lopta alebo stabilizačná lopta, je jedným z najvšestrannejších cvičebných nástrojov. Je vhodná na posilnenie stredu tela, zlepšenie rovnováhy, rehabilitáciu a ako alternatíva k bežnej stoličke pri sedení. Ak uvažujete o jej kúpe, je dôležité vedieť, ako si vybrať správnu veľkosť a aké cviky s ňou môžete zaradiť do tréningu.
Arašidové maslo: lahodná pochúťka s výživovými benefitmi
Arašidové maslo: lahodná pochúťka s výživovými benefitmi
Arašidové maslo je jednou z najobľúbenejších potravín na svete. Táto krémová a lahodná pochúťka si získala srdcia športovcov, nadšencov zdravého životného štýlu aj gurmánov. Je nielen chutné, ale aj plné živín, ktoré sú pre telo prospešné. Aké sú jeho výhody, ako si vybrať ten správny a ako ho zaradiť do svojho jedálnička?
Svalová horúčka: prečo sa vyskytuje a ako ju zmierniť?
Svalová horúčka: prečo sa vyskytuje a ako ju zmierniť?
Svalová horúčka je bežným javom, ktorý zažíva každý, kto začal intenzívne cvičiť alebo po dlhšej prestávke opäť začal s fyzickou aktivitou. Prejavuje sa bolesťou a stuhnutosťou svalov, ktorá sa zvyčajne objavuje 12 až 48 hodín po náročnom tréningu. Ako však bolesť svalov vzniká, ako ju možno zmierniť a čo možno urobiť, aby sme jej predišli?