Arabský kávovník
Tieto kávové semená obsahujú asi 1,3 % bielkovín, 12 % tukov, 9 % sacharidov a do 5 % kofeínu.
Kávový extrakt má antioxidačné vlastnosti. Chráni pokožku pred voľnými radikálmi. Vyrovnáva pH pokožky, pomáha regenerácii pokožky, dodáva jej jas, žiarivosť a znižuje viditeľné známky únavy.
Päť miliónov ton kávy sa ročne vyprodukuje vo viac ako päťdesiatich krajinách a v medzinárodnom obchode je na druhom mieste za ropou. Odhaduje sa, že každý deň sa na celom svete vypije viac ako 1,5 miliardy šálok kávy. Káva má svoj staroveký pôvod v Etiópii, kde sa používala ako potravina, korenie, víno, liek a posvätný nápoj, kým sa z nej stal dnešný obľúbený ranný nápoj.
Jedna šálka kávy obsahuje 130 až 250 mg kofeínu, purínového alkaloidu a farmakologicky aktívnej zložky, ako aj niekoľko stoviek ďalších prirodzene sa vyskytujúcich chemických látok. Káva obsahuje aj proteíny, rôzne aminokyseliny, lipidy, sacharidy, vitamíny a minerály vrátane draslíka, vápnika a horčíka a glykozidy. Zložky kávy sa výrazne líšia v závislosti od druhu kávy, miesta jej pestovania, pôdnych podmienok a spôsobu zberu, praženia, skladovania a varenia.
Vplyv kávy na zdravie, a najmä kofeínu, bol predmetom mnohých štúdií. Dôkazy naznačujú, že kofeín stimuluje centrálny nervový systém, pôsobí na obličky a spôsobuje diurézu a skracuje psychomotorický reakčný čas a celkový čas spánku. Výskumy tiež potvrdzujú, že kofeín zvyšuje vedomie a zlepšuje učenie, pamäť a pozornosť.
V porovnaní s inými druhmi kávy, ako je napríklad robusta, majú kávové zrná arabica približne o 60 % viac lipidov a dvakrát viac cukru. To má veľký vplyv na telo, chuť a arómu kávy arabica. Cukor v zrnách Arabica je sladší a zanecháva dobrý pocit v ústach. Káva Arabica má antioxidačné vlastnosti, napríklad fenolové kyseliny, ktoré zohrávajú veľkú úlohu pri odstraňovaní voľných radikálov v tele.