Čierny cesnak
Pravuje sa špeciálnou fermentačnou metódou. Celý proces fermentácie je dlhý, trvá približne jeden mesiac. Tyčinky cesnaku sa umiestnia do fermentačného boxu, kde sú vystavené vyššej teplote a vlhkosti. Fermentácia prebieha pri vysokej kontrolovanej teplote a vlhkosti. Počas posledného týždňa procesu sa cesnak ochladí a vysuší. Cesnak obsahuje cukry a aminokyseliny. Počas procesu fermentácie sa vytvára melanoidín, čo je tmavá látka zodpovedná za výslednú čiernu farbu cesnaku. Po fermentácii získa cesnak sladkú chuť, lepkavú mäkkú konzistenciu a zmizne väčšina typickej cesnakovej vône. Konzistencia pripomína cesnakové želé. Čierny cesnak má menej štipľavú chuť. Obsahuje takmer dvakrát viac antioxidantov ako surový cesnak.Obsahuje organickú zlúčeninu 5-allycysteín, ktorá podľa niektorých odborníkov pomáha predchádzať rakovine a znižuje hladinu cholesterolu. Okrem iného pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. Čierny cesnak obsahuje vitamín A, B1, B2, B3, B5, B6 a vitamín C. Z minerálnych látok vápnik, jód, železo, selén, horčík, draslík, fosfor, zinok, sodík, mangán, betakarotén a kyselinu listovú.
Blog



