Fermentované potraviny
Fermentácia zahŕňa umožnenie prirodzene sa vyskytujúcim alebo pridaným mikroorganizmom, ako sú baktérie, kvasinky a mycéliové huby a ich enzýmy, pôsobiť v neprítomnosti kyslíka. V ideálnom prípade to vedie k usmrteniu všetkých patogénnych baktérií, čím sa vytvorí prostredie, v ktorom sa môže dariť prospešným baktériám.
Z prospešných baktérií, ktoré vznikajú pri tomto procese, pochádza väčšina potenciálnych zdravotných prínosov fermentovaných potravín. Vedecké štúdie naďalej skúmajú súvislosť medzi mikroorganizmami, ktoré obývajú náš mikrobióm, a naším zdravím.
Historicky sa potraviny fermentovali na konzerváciu, ale tento proces sa stal užitočným aj na zlepšenie chuti a textúry potravín, ako sú napríklad olivy, ktoré sú bez fermentácie nepožívateľné.
- zlepšuje trávenie a kognitívne funkcie
- posilňuje imunitu
- pomáha pri liečbe dráždivého čreva
- poskytuje minerály, ktoré budujú hustotu kostí
- pomáha v boji proti alergiám
- zabíja škodlivé kvasinky a mikróby
Blog



