Glykemický index
Glykemický index (GI) je hodnota, ktorá udáva, ako rýchlo prechádza glukóza z jednotlivých potravín do krvi. Ovplyvňuje ho mnoho faktorov, ako napríklad obsah vlákniny, proces prípravy, dĺžka varenia potraviny atď. Podľa glykemického indexu možno potraviny rozdeliť do 3 základných kategórií. Sú to potraviny s vysokým GI (sladené nápoje, spracované sladkosti, popcorn, biele pečivo), stredným GI (celozrnné pečivo, zemiaky, kukurica, ryža, cestoviny, obilné vločky) a nízkym GI (mäso, vajcia, strukoviny, orechy, väčšina ovocia a zeleniny).Po konzumácii potravín s vysokým glykemickým indexom sa okamžite zvýši hladina cukru v krvi, čo spôsobí tzv. hyperglykémiu. To nie je pre organizmus veľmi dobré, preto telo uvoľňuje hormón inzulín, ktorý spôsobuje premenu cukru v krvi na tuk. Tým sa hladina cukru v krvi opäť zníži. Tento stav nie je pri redukcii hmotnosti žiaduci. Naopak, po konzumácii potravín s nízkym GI nasleduje pomalé uvoľňovanie glukózy do krvi s prirodzeným uvoľňovaním inzulínu, ktorý glukózu transportuje do jednotlivých buniek v tele. Hladina glukózy zostáva vyrovnaná, jedinec sa dlhodobo cíti dobre a nasýtený.
Blog



