Jasmínová ryža
Jasmínová ryža je druh dlhozrnnej ryže, ktorá je známa svojou arómou. Pripomína jazmínové kvety. Ryža má lepkavú štruktúru a hoci sa pestuje najmä v Thajsku, Kambodži, Vietname a Laose, vďaka svojej sladkej a jemnej chuti sa stala populárnou po celom svete. V porovnaní s ryžou basmati je kratšia a má hrubšiu štruktúru. Vďaka lepkavej konzistencii je vhodná na jedenie paličkami. Má jedinečnú charakteristickú arómu, ktorú spôsobujú rastlinné zlúčeniny, ako napríklad 2-acetyl-pyrrolín. Podobne ako iné druhy ryže je k dispozícii biela a hnedá jazmínová ryža. Zatiaľ čo biela ryža prešla spracovaním, pri ktorom boli odstránené otruby aj klíčky, hnedá ryža je celé zrno, ktoré obsahuje všetky tri časti zrna.
Jasmínová ryža je dobrým zdrojom železa, má vysoký obsah antioxidantov, ktoré nám pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu, a okrem toho obsahuje kyselinu listovú, ktorá v jednej šálke ryže predstavuje takmer tretinu odporúčanej dennej dávky.
Blog



