Maltase
Maltáza je sacharidový enzým, ktorý rozbíja väzbu spájajúcu dve časti molekuly cukru maltózy. Maltóza je prirodzene sa vyskytujúci cukor, ktorý vzniká, keď telo pomocou enzýmu amylázy rozkladá škroby s dlhým reťazcom na kratšie molekuly, a tiež pri klíčení semien ako prostriedok na klíčenie. Je tiež vedľajším produktom zahrievania cukru počas rôznych kuchynských procesov, konkrétne karamelizácie pri vyšších teplotách, keď cukor prítomný v potravinách zhnedne.
Maltáza rozkladá disacharid maltózu na dve molekuly glukózy, ktoré sa v tele ľahko oxidujú na energiu. Zjednodušene povedané, maltáza je dôležitou súčasťou enzymatického procesu, ktorý naše telo využíva na účinné trávenie škrobov a cukrov prítomných v obilninách a iných rastlinných potravinách, ktoré denne konzumujeme.
Tento enzým sa syntetizuje vo výstelke črevnej steny a využíva sa spolu s bunkami vo vnútri našich slizníc. Začiatkom v ústnej dutine maltáza spolupracuje s ďalšími enzýmami tráviacimi sacharidy na rozkladaní škrobov a zložitých cukrov na jednoduchšie, stráviteľnejšie časti. Tento proces sa znižuje alebo dočasne zastavuje počas kyslejších fáz trávenia v žalúdku, ale obnovuje sa v relatívne neutrálnom pH tenkého čreva, kde sa maltáza opäť vylučuje. Vegetariánska doplnková forma tohto enzýmu sa vyrába prirodzeným procesom fermentácieAspergillis oryzae .