Maltodextrín
Maltodextrín je polysacharid. Je to biely prášok, ktorý sa vyrába z pšeničného, kukuričného a zemiakového škrobu. Vyrába sa enzymatickým spracovaním škrobu, pričom sa škroby najprv uvaria a potom sa pridajú enzýmy alebo kyseliny - najčastejšie alfa-amyláza -, ktoré spôsobia ich rozklad. Maltodextrín je rozpustný vo vode a má neutrálnu chuť.
Funguje ako zahusťovadlo, plnidlo alebo konzervant v mnohých spracovaných potravinách.
Obvykle sa však v potravinách nachádza len v malých množstvách, a preto na nás nemá výrazný vplyv. Kvôli svojmu vysokému glykemickému indexu však môže vo väčších množstvách spôsobovať zvýšenú hladinu cukru v krvi, čo môže pomôcť pri liečbe chronickej hypoglykémie (nízkej hladiny cukru v krvi). Pomáha dodávať telu energiu.
Ak je maltodextrín rýchlo stráviteľný sacharid, je často súčasťou športových nápojov a občerstvenia pre športovcov.
Pre kulturistov a iných športovcov maltodextrín predstavuje zdroj rýchlych kalórií počas tréningu alebo po ňom.
Blog



