MCT olej
MCT (triglyceridy so stredne dlhým reťazcom) sú zjednodušene povedané zložené z glycerolu a 3 mastných kyselín so stredne dlhým uhlíkovým reťazcom - obsahujú 6 až 12 atómov uhlíka. Mastné kyseliny obsiahnuté v MCT zahŕňajú kyselinu kaprylovú, kaprinovú a laurovú.
Na rozdiel od väčšiny tukov (s dlhým uhlíkovým reťazcom) sa MCT tuky správajú v tele inak. Počas ich metabolizmu neprechádzajú lymfatickým systémom, a preto sa lepšie vstrebávajú. Vďaka svojej štruktúre sú rozpustnejšie vo vode a prechádzajú z portálnej žily do pečene (nemusia sa viazať na lipoproteín). V pečeni sa potom metabolizujú na okamžitý zdroj energie - tzv. ketóny.Tvoriace sa ketóny môžu slúžiť ako ľahko využiteľný zdroj energie pri svalovej práci, čím chránia svaly pred rozpadom. Rýchlosť metabolizmu MCT je dokonca taká vysoká, že je porovnateľná s rýchlosťou metabolizmu glukózy. MCT sa prirodzene nachádzajú v kokosovom oleji, z ktorého sa najčastejšie izolujú na výrobu výživových doplnkov, ale nachádzajú sa aj v palmojadrovom oleji a mliečnom tuku. MCT olej znižuje hladinu cukru v krvi, zmierňuje črevné problémy, podporuje pečeň proti jej poškodeniu, imunitu, zlepšuje kvalitu pokožky a hydratuje ju, ničí baktérie v ústnej dutine, pôsobí ako prevencia proti zubnému kazu a zvyšuje produkciu rastového hormónu.