Quinoa
Botanicky sa quinoa v skutočnosti považuje skôr za semeno ako za zrno. Drobné zrniečka známe ako quinoa sú semená rastlinyNa rozdiel od pravých obilnín, ako sú pšenica a jačmeň , ktoré rastú v trávach, tieto rastliny pestujú jedlé semená. Vďaka tomuto procesu sa Chenopodium quinoa"pseudocereálie", semeno, ktoré sa používa rovnako ako obilné zrná, napr. jačmeň. Aj keď sa quinoa v poslednom desaťročí stáva čoraz populárnejšou, v Južnej Amerike sa pestuje už tisícročia. Inkovia ju nazývali ("materské zrno") a malo miesto v starovekých náboženských obradoch a domácej kuchyni. Je to bezlepková potravina , takže ju ocenia najmä ľudia s celiakiou alebo tí, ktorí sa lepku z nejakého dôvodu vyhýbajú.
S príchodom paleo diéty a iných stravovacích štýlov, ktoré podporujú vylúčenie lepku, sú komplexné a bezlepkové sacharidy, ako je quinoa, nevyhnutným spôsobom, ako si dodať energiu. Jich jedinečnosť spočíva predovšetkým v obsahu bielkovín a ďalších mimoriadne prospešných živín. Okrem toho, že quinoa obsahuje veľa bielkovín a málo sacharidov, obsahuje aj veľké množstvo spolu s množstvom ďalších dôležitých mikroživín. Okrem uvedených živín je quinoa veľmi bohatá na železa, čo z nej robí ideálnu potravinu pre ženy (aj počas tehotenstva), deti a všeobecne pre všetkých, ktorí trpia anémiou. Vďaka obsahu horčíka a vitamínu B2
Existujú tri druhy quinoy:
- - ide o najpoužívanejšiu odrodu, ktorej príprava trvá najkratšie a má jemnejšiu chuť. Červená quinoa - po uvarení si zachováva pôvodný tvar
- Čierna quinoa - má zemitú, sladšiu chuť a varí sa najdlhšie.