Šafran
Safran je korenie, ktoré sa používa do slanej aj sladkej kuchyne. Šafran je trváca bylina bez stoniek, kvety sú svetlofialovej farby, v ktorých sa ukrývajú tyčinky, ktoré sa zbierajú. Obsahuje 3 biologicky aktívne látky: safranal, ktorý je zodpovedný za vôňu šafranu, pikrokrocín, ktorý spôsobuje horkú chuť šafranu, a farbivo krocín.
Šafran obsahuje aj karotenoidy, mangán, vitamín C, B2, sacharidy, bielkoviny, vápnik, meď, železo, horčík.
Má niekoľko pozitívnych účinkov na organizmus. Okrem podpory zdravia očí pomáha liečiť makulárnu degeneráciu, zlepšuje pamäť, stimuluje ženské hormóny, zvyšuje libido a zmierňuje príznaky PMS. Podporuje tiež rast vlasov, posilňuje imunitu, pomáha pri liečbe prechladnutia a horúčky. Safran tiež pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, pôsobí pri nespavosti, pomáha liečiť astmu a podporuje trávenie.
Blog



