Semolina
Semolina (Triticum durum) je špeciálny druh pšenice, ktorý tvorí len asi 8 % svetovej produkcie. Ide o druh tvrdej pšenice, ktorá sa po zbere melie na semolinu, z ktorej sa potom vyrábajú cestoviny rôznych tvarov. Semolinové cestoviny sa môžu vyrábať buď z celých zŕn, alebo len z vnútra zrna. Celozrnné cestoviny majú tiež vyšší obsah bielkovín a minerálnych látok.
Okrem vyššieho obsahu vlákniny sú kulinársky lepšie, pretože sa nelepia, lepšie držia tvar a omáčky. Rovnako ako bežná pšenica semolina obsahuje lepok, preto nie je vhodná pre ľudí s celiakiou alebo pre tých, ktorí sa lepku z nejakého dôvodu vyhýbajú. Tak ako je dôležité vybrať si správne cestoviny, rovnako dôležité je dodržiavať ich prípravu. Taliani varia cestoviny tak, aby boli al dente, teda na skus. Okrem správnej konzistencie je dobré si uvedomiť, že čím dlhšie varíte cestoviny, tým viac sa zvyšuje ich glykemický index.
Blog



