Vitamín E
Vitamín E je dôležitý vitamín pre silnú imunitu, zdravú pokožku a oči a je jediným vitamínom rozpustným v tukoch. Má antioxidačný účinok, čo znamená, že chráni bunky pred poškodením. Najčastejšie tento vitamín získavame z potravy. Dobrými zdrojmi sú rastlinný olej, listová zelenina - špenát, obilné potraviny, vajcia a orechy. Jedným z jednoduchých spôsobov, ako získať dostatok vitamínu E v strave, je pridať do receptu polievkovú lyžicu oleja z pšeničných klíčkov. Prípadne si môžete dopriať slnečnicové semienka.
Vitamín E je vhodný na prevenciu srdcových ochorení, Alzheimerovej choroby. Môže zmierniť suchosť, svrbenie a šupinatenie spojené s ekzémom alebo atopickou dermatitídou. Vitamín E sa v dermatológii používa od 50. rokov 20. storočia na ochranu pokožky pred starnutím a poškodením slnkom. Môže tiež pomôcť zlepšiť stav pokožky hlavy a zmierniť vypadávanie vlasov, ktoré je spôsobené oxidačným stresom.Vitamín E tiež zlepšuje kognitívne funkcie a pôsobí ako prevencia rakoviny. Izoméry vitamínu E slúžia ako ochranný antioxidant, ktorý bojuje proti oxidácii cholesterolu. Dokážu totiž bojovať proti poškodeniu voľnými radikálmi v tele, ktoré vedú k oxidácii cholesterolu. Pozitívne ovplyvňuje zdravie kardiovaskulárneho systému vďaka svojej schopnosti znižovať aktivitu enzýmu, ktorý riadi produkciu/syntézu cholesterolu. Izoméry tokotrienolu môžu zabrániť priľnutiu buniek, čím spomaľujú aterosklerózu.
Blog



