Xantánová guma
Xantánová guma je potravinárska prísada. Používa sa v priemyselných výrobkoch a kozmetike (krémy, zubné pasty). V priemysle môže spôsobovať dýchacie problémy, ale ako potravinárska prísada sa považuje za bezpečnú. Používa sa v bezlepkových výrobkoch. Vzniká fermentáciou cukru baktériami Xanthomonas campestris, pričom vzniká bujónu podobná látka, ktorá tuhne pomocou pridaného alkoholu. Potom sa suší a melie na prášok. Pridaním prášku do tekutiny sa vytvorí viskózny a stabilný roztok.Nachádza sa v dresingoch na šaláty, ovocných šťavách, zmrzline, omáčkach, sirupoch, bezlepkových výrobkoch a polievkach.
Xantánová guma pôsobí ako zahusťovadlo a stabilizátor potravín, znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, podporuje chudnutie a zlepšuje stolicu, ktorá je objemnejšia a mäkšia. Medzi vedľajšie účinky patria žalúdočné ťažkosti a hnačka.
Je kontraindikovaný u ľudí s alergiou na pšenicu, sóju, mliečne výrobky, kukuricu. Taktiež je kontraindikovaný s liekmi na cukrovku.