Xylitol
Xylitol je organická zlúčenina, ktorá je známa aj ako drevný alebo brezový cukor. Používa sa ako prísada do cukríkov, žuvačiek, zmrzliny, čokolády, marmelád a ako tabuľkové sladidlo. Vďaka nízkemu počtu kalórií sa používa namiesto cukru a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Xylitol sa nachádza v ovocí, najmä v malinách, slivkách a jahodách, v zelenine, kukurici, ovse, hubách a brezovom dreve. Vzhľadom k tomu, že ide o rafinované sladidlo, neobsahuje žiadne minerály, vitamíny ani bielkoviny. Xylitol napomáha chudnutiu, udržiava hladinu cukru v krvi (u ľudí s cukrovkou, obezitou), pomáha predchádzať vzniku zubného kazu a zabraňuje zápalu ďasien, zvyšuje vstrebávanie vápnika v tráviacom systéme a bojuje proti kvasinkám Candida albicans.
Jednou z mnohých výhod xylitolu je, že nepoškodzuje naše zuby a nevytvára zubný kaz. Práve naopak! Dokonca pôsobí ako prevencia vzniku zubného kazu. Chuťou a štruktúrou sa podobá bielemu cukru.